Beskyt din båd mod skadelig fugt

Dato: 09/11/2023

Kategorier: Produkter og løsninger

Det kan umiddelbart lyde som et paradoks, at både skulle være følsomme over for fugt. Men det er ikke desto mindre korrekt. Nede om læ kan der let samle sig fugt og kondens, og det er i længden ikke godt. Det gælder både i opholds- og motorrum, og begge steder kan følgerne blive ubehagelige.

Download dette blogindlæg som pdf.

Du tænker måske ikke over det. Men moderne sejl- og motorbåde er faktisk særdeles tætte. Det er jo umiddelbart godt, men netop dette forhold giver – paradoksalt nok – gode muligheder for fugt, kondens og til sidst vand inde i båden.

Det er en udfordring. Svaret er affugtning og både gode og effektive løsninger findes.

Uønsket fugt kan give store skader på din båd

Er du ikke årvågen og opmærksom på fugtdannelse ombord på din båd, kan det sætte sig til mug og svamp – ofte i paneler, skabe og stuverum, hvor det er svært at komme til.

Vedvarende fugt kan ødelægge snart sagt alt, der ikke er glasfiber. Træ kan rådne og dine hynder kan blive ødelagt, metaldele kan korrodere og dine elektriske installationer kan tage uoprettelig skade.

I milde tilfælde giver fugt ”bare” ubehagelige lugtgener – i værste fald kan det skabe kortslutninger og brand ombord. Du ønsker dig naturligvis ingen af delene.

Vær særlig opmærksom om vinteren

I Danmark opstår problemerne enten, når luften ombord står stille, og temperaturen uden for svinger. Det handler lidt kort fortalt om luftens evne til at ”bære” vandet ved forskellige temperaturer og ’den relative fugtighed’ (RH). Det kan du læse mere om i vores blogpost: ”Molliers diagram: Se forholdet mellem fugt og temperatur”.

Når fugtigheden i luften stiger og bliver for høj, opstår der kondens på ruder og andre kolde overflader. Faktisk kan fugten allerede begynde at skabe problemer ved luftfugtigheder på omkring 65%. Visse materialer kan begynde at korrodere omkring denne RH-værdi, og når RH-værdien 75% får mug og flere svampetyper gode vækstbetingelser.

Så er der dug på ruderne i din båd, er du langt over det anbefalede fugtniveau og skal skride til handling med det samme.

Adsorption er den mest effektive løsning

Nogle bådejere er så heldige, at der er kompakte affugtere koblet til skibets faste varme- og ventilationssystem. Det hjælper ikke bare med at holde salon, pantry, bad og kahytter tørre. Det tørrer og affugter også tovværk og sejl i stuverum andre steder på skibet. Det er godt!

Men for de fleste bådejere bliver bådens oliefyr typisk sat på opgaven med at ”tørre” luften ombord – og det er faktisk ikke umiddelbart en optimal måde at affugte på.

Når du opvarmer luften i din båd, fjerner du nemlig ikke fugten. Det føles godt nok sådan. Men da varm luft kan indeholde/bære mere fugt, end kold luft, bliver fugten i luften og kondenserer igen, når du slukker oliefyret. Og så er du lige vidt.

Enkelte bådejere ved dette og har derfor anskaffet sig en rigtig affugter, og det er en langt bedre ide. Det kræver blot, at man har en plastikslange, som kan lede den indsamlede fugt ud af båden.

Den måde vi hos Fugtkontrol arbejder med affugtning kaldes ’adsorption’. Teknologien bag denne metode, kan du læse mere om på vores side om Adsorptionsaffugtning. Med denne metode indfanges fugten og fjernes fysisk fra rummet på en effektiv og energioptimeret måde.

Moderne affugtning beskytter både i Aarhus

Hos marinaen ved Marselisborg Havn i Aarhus har man for alvor taget professionel affugtning til sig. Her har Fugtkontrol sammen med Cotes A/S leveret en løsning, der passer på de både, marinaen opbevarer for bådejerne om vinteren.

Helt konkret har vi koblet en Cotes C35 affugter (PDF) til en fordelerboks, der samlet sikrer et jævnt flow af tør luft gennem alle tilknyttede både – uanset type og størrelse.

Affugtning i både i Marselisborg | Fugtkontrol ApS © 2023

Som en ekstra feature har vi udstyret de involverede både med sensorteknologi, som løbende leverer data om de aktuelle fugtforhold ombord i hver enkelt båd. Bådejerne kan hver især følge med ombord i deres egen båd. Med en QR-kode kan de nemlig ikke bare tilgå data online; de kan også skrue op eller ned for fugtniveauet i netop deres båd, hvis de ønsker det.

Dét er moderne affugtning af lystbåde!

Det er ikke bare godt for din båd. Det er også en grønnere og langt mere energirigtig måde at affugte på, end at starte oliefyret ombord.

Hjælp til at sikre din båd mod uønsket fugt

Vil du vide mere om, hvordan vi hos Fugtkontrol kan hjælpe med at sikre bådene i din marina – eller måske bare i din båd – så tøv ikke med at tage fat i os.

Send os en mail – [email protected] – eller ring på telefonen. Nummeret står her nedenfor.