

Beskyt din produktion og reducer dine risici
Som føde- eller drikkevareproducent, der har fokus på høj kvalitet og hygiejne, ved du godt, at du ikke bør tage nogen risiko ved høj luftfugtighed i din produktion.
Vi er klar til hjælpe dig med at fjerne dine fugtproblemer og maksimere dit produktionsresultat.
Hvis du arbejder inden for produktion af føde- og drikkevareprodukter, har du allerede styr på din rengøring for at minimere risikoen for kontaminering eller infektion.
Under rengøring dannes der megen fugt, og hvis du ikke gør noget ved det, får du problemer med at bevare hygiejnen, sikre kvaliteten og beskytte din produktion.
Med en adsorptionsaffugter fra Fugtkontrol kan du effektivt kontrollere dugpunktet i luften. På den måde undgås fugt og kondens, så dit produktionanlæg tørrer meget hurtigere.
- Hygiejneproblemer – listeria
- Tørring efter rengøring
- Kondens og skimmelsvamp
- Produktkvalitet
Fugtproblemer i føde- og drikkevareproduktion
Hvad gør du for at fjerne fugt?
Hvordan der skal affugtes hos dig afhænger af, hvordan din produktion ser ud, og hvilke krav du har.
Fugtkontrols adsorptionsaffugtere fås i flere forskellige størrelser og kapaciteter. Når vi skal finde den rigtige affugtningsløsning, er vi derfor nødt til at have en nærmere dialog med dig. Tag en uforpligtende snak med en af vores eksperter, så du kan få den rigtige løsning til netop dine behov.
Bedre hygiejne
Fjern risikoen for infektioner på grund af kondens og dryp fra kolde vægge, lofter, rør, tanke osv.
Undgå kondens og skimmelsvamp
Reducer risikoen for hygiejne- og sundhedsproblemer samt kontaminering og få et bedre arbejdsmiljø.
Sikring af produktkvalitet
Få den samme produktkvalitet hele året rundt – det er især vigtigt inden for fiskeindustrien og røgning af pølser – og undgå problemer i forbindelse med emballering og mærkning.
Hurtigere tørring efter rengøring
Reduktion af tørretiden efter rengøring kan øge kapaciteten med op til 20%.
Beskyt bygninger og inventar
Reduktion af vedligeholdelsesomkostninger på maskiner og faciliteter.
Bryggerier

Strenge krav til temperaturer og hygiejne er afgørende i en bryggeproces. Men temperaturforskelle giver ofte problemer som:
- Dannelse af kondens og væskesamling på kar, rør, udstyr, kolde overflader og gulve
- Korrosion og andre skader på bygninger, strukturer, fittings og udstyr
- Mærkater og emballering kan blive beskadiget. Det ser grimt ud, og ofte kan produkterne ikke sælges til fuld pris
- Bakterievækst og skimmelsvamp, som går ud over hygiejnen og giver problemer med Fødevarekontrollen.
- Høje el-regninger fra ventilationsudstyr, der ikke rigtig løser dine fugtproblemer
- Højere omkostninger til service og vedligeholdelse
Slagterier og forarbejdning af kød

På slagterier har hygiejnen altid topprioritet. Her er der ikke råd til at tage chancer eller løbe unødig risiko. Typiske udfordringer er altid:
- Bakterier, mikroorganismer og andre sygdomsfremkaldende organismer, som eksempelvis listeria, trives, når der er høj luftfugtighed
- Det går ud over kvaliteten og kan gøre forbrugere eller medarbejdere syge.
- Kondens på lofter og udstyr som f.eks. transportbånd er en risikofaktor for hygiejnen
- Længere tørretider for gulve, overflader og udstyr efter rengøring
- Flere afbrydelser af produktionen og nedetid for anlægget
- Krav fra myndigheder og auditører
Fiskeindustri

I moderne fødevareproduktion, især inden for fiskeforarbejdningsindustrien, er det vigtigt med et ens produktionsklima året rundt for at opnå den samme høje kvalitet. Med øgede krav til hygiejne og rengøring kan kondens og fugtige overflader på f.eks. lofter og produktionsudstyr danne grobund for bakterier og dannelse af biofilm. Typiske udfordringer i fødevareproduktion er:
- Lang tørretid efter rengøring
- Kondens på lofter, vægge, kolde rør og tanke
- Ekstra omkostninger og ressourcer til manuel aftørring efter rengøring
- Risiko for bakterievækst og biofilm i fugtige områder
- Risiko for kontaminering
- Uens produktionsklima i løbet af året på grund af vejrændringer
Køle- og fryserum

Fødevareprodukter skal opbevares ved lave temperaturer. For fødevareproducenter kan dette skabe problemer med kondens, der danner is på lofter og udstyr:
- Isdannelse på gulve, lofter, faste installationer og udstyr
- Skader på opbevarede varer/produkter og skader på pakker
- Isdannelse på fordampere går ud over effektiviteten og øger energiforbruget
- Farligt arbejdsmiljø
Mejerier

Mejeriprodukter fordærver nemt. De kræver streng kontrol med produktion og opbevaringsbetingelser og optimal hygiejne. Følgende er eksempler på nogle af de faldgruber, du kan støde på:
- Ukontrolleret luftfugtighed, som giver uventede hygiejneproblemer
- Kondens på rør og på bygningsstrukturer, hvilket kan give problemer med skimmelsvamp
- Uforudsete niveauer af fugt i luften kan skabe alvorlige problemer med kvalitetskontrollen
- Svingende produktionsforhold kan skade din virksomheds ry og gå ud over forretningen
- Bekæmpelse af udsving i luftfugtighed, og hvordan det påvirker mejeriprodukter, kan være dyrt
Tørring og opbevaring

Hos mange fødevare- og drikkevareproducenter skal produkterne tørres og opbevares. Har du ikke styr på luftfugtigheden, skal du sandsynligvis i stedet bruge tiden på:
- Skiftende betingelser i mange dele af dine processer
- Kondens og korrosion i både udstyr og strukturer
- Bakterievækst og skimmelsvamp
- Beskadigelse af emballage, mærkater, stregkoder osv.
- Øget fordærv og spild af produkter og reducerede profitmargener
- Brat stigende driftsomkostninger på grund af unødvendigt høj energiforbrug
Vin

Hvis du gerne vil have en moderne, aktiv vinkælder, er det vigtigt, at temperatur og luftfugtighed kontrolleres ret præcist. For at få fuld kontrol over luftfugtighed skal du installere en affugter i vinkælderen, ellers risikerer du at sætte forretningen over styr, fordi:
- Svingende opbevaringsforhold ofte er årsag til svingende kvalitet af vinen
- Mærkater og emballering kan blive beskadiget. Det ser grimt ud, og ofte kan produkterne ikke sælges til fuld pris.
- Kondens og korrosion kan beskadige rør og strukturer i bygninger (især hvis du er på en vingård)
- Hygiejne på hele vingården kan risikere at blive kompromitteret
- Risiko for medarbejdernes sundhed og sikkerhed
Konfekture og slik

Konfekture reagerer ikke godt på fugt. Hvis forholdene på anlægget svinger for meget, kan ingredienserne begynde at klumpe sammen, og en del af ingredienserne kan begynde at klistre. I det tilfælde kan du risikere at stå med problemer som:
- Mindre end ideel produktkvalitet, hyldetid og forbrugeroplevelse
- Mindre effektiv produktion, emballering og opbevaring
- Blokeringer i udstyr og produktionsstop forårsaget af sammenklumpende pulver
- Fugt giver udfordringer med hensyn til hygiejne og sikkerhedsstandarder
- Øget nedetid og højere driftsomkostninger på grund af luftfugtighed