Affugtningsløsninger til

Føde- og drikkevarer

Beskyt din produktion og reducer dine risici

Hvis du arbejder inden for produktion af føde- og drikkevarer, har du allerede godt styr på din rengøring for at minimere risikoen for kontaminering eller infektion.

Men som fødevareproducent med fokus på høj kvalitet og hygiejne bør du også have fokus på styringen af luftfugtigheden i din produktion.

Det kan vi hjælpe dig med. Vi er klar til hjælpe dig med at fjerne fugtproblemer og derved maksimere dit produktionsresultat.

For fugt opstår under rengøring. Det kan ikke undgås, og hvis du ikke er opmærksom og ikke gør noget effektivt for at eliminere det, kan du få alvorlige problemer med at opretholde god hygiejne, sikre kvaliteten og ultimativt beskytte din produktion.

Med en adsorptionsaffugter fra Fugtkontrol kan du effektivt kontrollere dugpunktet i luften. På den måde undgår du fugt og kondens, så dit produktionsanlæg tørrer meget hurtigere.

 

Få hjælp til at fjerne uønsket fugt

Hvordan der skal affugtes i din virksomhed, afhænger af, hvordan din produktion ser ud, og hvilke krav du har. Adsorptionsaffugtere fra Fugtkontrol fås i flere forskellige størrelser og kapaciteter, og vi skal naturligvis finde den rigtige affugtningsløsning til dig. Derfor er vi nødt til at have en nærmere dialog med dig, inden vi rådgiver og foreslår løsninger.

Tag derfor en uforpligtende snak med en af vores eksperter, så du kan få den rigtige løsning til netop dine behov.


 

Få bedre hygiejne
Fjern risikoen for infektioner på grund af kondens og dryp fra kolde vægge, lofter, rør og tanke med mere.

 


 

Undgå kondens og skimmelsvamp
Reducer risikoen for hygiejne- og sundhedsproblemer samt kontaminering og få et bedre arbejdsmiljø.

 



Få sikret produktkvaliteten

Få den samme produktkvalitet hele året rundt. Det er især vigtigt inden for fiskeindustrien og røgning af pølser. Undgå desuden fugtproblemer i forbindelse med emballering og mærkning.

 



Reducér tørretid efter rengøring

Hvis du reducerer tørretiden efter rengøring, kan du øge kapaciteten i produktionen med op til 20%.

 



Beskyt bygninger og inventar

God fugtkontrol vil reducere dineomkostninger til vedligehold på både maskiner og faciliteter.

 


Bryggerier

Strenge krav til temperaturer og hygiejne er afgørende i enhver bryggeproces. Men temperaturforskelle undervejs giver ofte problemer som:

  • Dannelse af kondens og dråber på kar, rør, udstyr, kolde overflader og gulve
  • Korrosion og andre skader på bygninger, strukturer, fittings og udstyr
  • Beskadigelse af mærkater og emballering. Det ser grimt ud, og ofte kan produkterne ikke sælges til fuld pris
  • Bakterievækst og skimmelsvamp, som går ud over hygiejnen og giver problemer med fødevarekontrollen.
  • Høje el-regninger fra ventilationsudstyr, der reelt ikke løser dine fugtproblemer
  • Højere løbende omkostninger til service og vedligeholdelse

Slagterier og forarbejdning af kød

På slagterier har hygiejnen altid topprioritet. Her er der ikke råd til at tage chancer eller løbe unødig risiko. Typiske udfordringer er næsten altid:

  • Bakterier, mikroorganismer og andre sygdomsfremkaldende organismer, som for eksempel listeria, der trives, når luftfugtigheden er høj. Disse bakterier skader typisk kvaliteten og kan i værste tilfælde gøre både forbrugere og medarbejdere syge.
  • Kondens på lofter og på udstyr – som for eksempel transportbånd – er en risikofaktor for hygiejnen
  • Lange tørretider for gulve, overflader og udstyr efter rengøring
  • Afbrydelser af produktionen og nedetid for anlægget
  • Krav fra myndigheder og auditører

Fiskeindustri

Inden for fiskeforarbejdningsindustrien er det vigtigt med et ensartet produktionsklima året rundt for at fastholde den samme høje kvalitet. Der er samtidig høje krav til hygiejne og rengøring, og med risiko for kondens og fugtige overflader – eksempelvis på lofter og produktionsudstyr. Denne fugtdannelse kan skabe grobund for bakterier og dannelse af biofilm. Typiske udfordringer i fødevareproduktion er:

  • Lange tørretider efter rengøring
  • Kondens på lofter, vægge, kolde rør og tanke
  • Ekstra omkostninger og ressourcer til manuel aftørring efter endt rengøring
  • Risiko for bakterievækst og biofilm i fugtige områder
  • Risiko for kontaminering
  • Udsving i produktionsklimaet i løbet af året – ofte på grund af vejrændringer

Køle- og fryserum

Fødevarer skal ofte opbevares ved lave temperaturer. For fødevareproducenter kan dette skabe problemer med kondens, som under køling danner is på lofter og udstyr. Udfordringerne her er typisk:

  • Isdannelse på gulve, lofter, faste installationer og udstyr
  • Skader på de opbevarede varer/produkter og skader på pakker/emballage
  • Isdannelse på fordampere. Sker det, går det ud over effektiviteten og øger energiforbruget
  • Isglatte gulve, som skaber farligt arbejdsmiljø

Mejerier

Mejeriprodukter fordærver nemt. De kræver derfor streng kontrol med produktionen, og opbevaringsbetingelser og hygiejneforhold skal være optimale. Følgende er eksempler på nogle af de faldgruber, du kan støde på:

  • Ukontrolleret luftfugtighed, som kan give uventede hygiejneproblemer
  • Kondens på rør og på bygningsstrukturer, hvilket kan give problemer med skimmelsvamp
  • Uforudsete niveauer af fugt i luften, der kan skabe alvorlige problemer med kvalitetskontrollen
  • Svingende produktionsforhold, som potentielt kan skade din virksomheds ry og gå ud over din forretning
  • Bekæmpelse af udsving i luftfugtigheden, og hvordan den påvirker dine mejeriprodukter, kan være dyrt

Tørring og opbevaring

Hos mange producenter af føde- og drikkevarer skal produkterne tørres og opbevares. Har du ikke styr på luftfugtigheden i disse produktionsprocesser, skal du sandsynligvis i stedet bruge tid på:

  • Skiftende betingelser i mange andre dele af dine processer
  • Kondens og korrosion i både udstyr og strukturer
  • Bakterievækst og skimmelsvamp
  • Beskadiget emballage, mærkater, stregkoder osv.
  • Øget fordærv, spild af produkter og ultimativt reducerede profitmarginer
  • Stigende driftsomkostninger på grund af unødvendigt højt energiforbrug

Vin

Hvis du gerne vil have en moderne, aktiv vinkælder, er det vigtigt, at du har helt styr på temperatur og luftfugtighed. For at få fuld kontrol over luftfugtigheden er en affugter i vinkælderen en god ide. Ellers risikerer du at sætte forretningen over styr, fordi:

  • Svingende opbevaringsforhold ofte påvirker kvaliteten af vinen negativt
  • Mærkater og emballering kan blive beskadiget. Det ser grimt ud, og ofte kan produkterne ikke sælges til fuld pris.
  • Kondens og korrosion kan beskadige rør og strukturer i dine bygninger (især hvis du er på en vingård)
  • Hygiejnen på hele vingården kan risikere at blive kompromitteret
  • Truslen mod medarbejdernes sundhed og sikkerhed øges

Konfekture og slik

Konfekture reagerer ikke ret godt på fugt. Hvis forholdene i anlægget svinger for meget, kan nogle ingredienser begynde at klumpe sammen, mens andre begynder at klistre. Sker det, kan du risikere at stå med problemer som:

  • Forringet produktkvalitet, hyldetid og forbrugeroplevelse
  • Mindre effektiv produktion, emballering og opbevaring
  • Blokeringer i udstyr og muligt produktionsstop forårsaget af klumpende pulver
  • Udfordringer med svækkede hygiejne- og sikkerhedsstandarder
  • Øget nedetid og højere driftsomkostninger