Beskyttelse af vores kulturarv er altafgørende

Dato: 12/01/2024

Kategorier: Museer og samlinger

Vores fælles historie er nedskrevet og dokumenteret i både tekst, billeder og indimellem også i lyd. Disse emner og artefakter er vi forpligtet til at passe godt på, og her har vores museer, arkiver og biblioteker et nøgleansvar. Moderne fugtkontrol spiller en helt central rolle i dette arbejde.

Download dette blogindlæg som pdf.

Det er ikke kun Nationalmuseet, der i Danmark opbevarer uvurderlige værdigenstande af stor betydning for vores kulturforståelse. Rundt om i landet har talrige museer og lokalhistoriske arkiver store mængder af bøger, dokumenter, artefakter og kunstværker, som skal opbevares og passes på. Her kan fremtidens borgere så nyde dem og få historiske perspektiver på livet i Danmark gennem tiderne.

Landets mange biblioteker har ligeledes kilometervis af hylder med litteratur, dokumenter og historiske opslagsværker – emner som borgerne enten kan gå på opdagelse i eller rekvirere fra eksterne depoter. Fælles for alle disse institutioner er, at de har ansvaret for noget af det mest værdifulde, vi har. Vores historie og kulturelle identitet.

Bøger tåler ikke udsving i fugtniveauet

Bøger og andre historiske materialer såsom film- og båndoptagelser, kort, artefakter og andre løse dokumenter er typisk sensitive over for to ting – sollys og fugt. Det første kan man relativt let sikre mod. Men fugt er en helt anden og langt mere usynlig faktor.

Fugtmængden i luften kan påvirke emner i dit arkiv negativt, og over kort tid kan et forkert fugtniveau skabe uoprettelige skader på emnerne. Desværre er skaderne ofte først synlige, når emnerne ikke længere står til at redde.

Derfor skal du være på forkant og altid sørge for at have fuld kontrol over fugtniveauet i dit arkiv, depot eller bibliotek.

Den usynlige fjende for arkivet

Som nævnt ovenfor, så kan fugt ofte ikke ses i luften. Både for lidt og for megen fugt kan få konsekvenser for emnerne, og når temperaturen falder, opstår duggen og kondensen – og dét kan ses.

Typisk vil et bibliotek have behov for affugtning i varmt sommervejr, mens der i iskolde vintermåneder faktisk kan være behov for at ’befugte’ luften. Men fugten kan faktisk udgøre en trussel for dit arkiv eller bibliotek, længe inden den kondenserer.

Der er som regel en god varme på et bibliotek eller et museum. Det betyder, at fugt typisk ikke mærkes, da varm luft kan bære mere vand, end kold luft. Det føles tørt; men døren går op og i og slipper hver gang fugtig udeluft med ind. Samtidig udskiller både gæster og personale fugt, og så stiger det relative fugtniveau (RH).

Det vil begynde at påvirke bøgerne på bibliotekets hylder eller artefakterne, malerierne og gobelinerne i museet. Tingene absorberer fugten, og her starter problemerne.

Lang tid med forhøjet fugtniveau kan nedbryde og ødelægge materialerne. Det kan for eksempel være bogbindinger, der svulmer op og skader bøgerne.

Men længere perioder med for lidt fugt i luften vil også gøre emner skrøbelige og langsomt medvirke til nedbrydning af dem.

Endelig kan fugt også skabe grobund for bakterie- og svampeangreb. Udover at misfarve og ultimativt nedbryde papir og andre materialer langt hurtigere, udgør mug og svampesporer også en regulær sundhedsrisiko for bibliotekets ansatte.

Også dette skal du for alt i verden undgå.

Skrøbelige museumsgenstande trues af skjult fugt

I vores del af verden kan fugtniveauerne variere temmelig meget – ikke bare hen over året. Hen over et enkelt døgn kan fugtniveauet svinge meget. Da temperaturen ofte også svinger med, bliver luftens relative fugtighed en helt afgørende faktor.

Det er noget man holder øje med på flere af de store museer i verden. Her ved man, at gamle smykker og andre delikate metalgenstande skal udstilles eller opbevares ved bestemte temperaturer og stabile fugtniveauer. Korrosion og oxidation er reelle risici og kan føre til uoprettelige skader på eksempelvis antikke smykker, våben eller værktøj.

På steder, hvor luften kommer til at stå stille, skal opmærksomheden være særlig høj. Her skal der ofte eksperter på banen, som kan hjælpe med at sikre, at luften får det helt optimale fugtniveau, og at dette niveau monitoreres kontinuerligt.

Det norske nationalarkiv og -bibliotek nær byen Mo i Rana. (foto: Statsbygg)Det norske nationalarkiv og -bibliotek nær byen Mo i Rana. (foto: Statsbygg)

Fordele ved fuld fugtkontrol

Alle ovennævnte materialer, artefakter og emner kan have særlig betydning for Danmark og for den brede befolkning. Desværre har de også det tilfælles, at de er skrøbelige – særligt når de udsættes for svingende fugtighedsgrader. Nogle materialer skal opmagasineres knastørt, mens andre skal opbevares og udstilles ved en fast og konstant fugtighed.

Uanset så er løsningen at få fuld kontrol over fugtniveauet. Har du det, opnår du en række betydelige fordele:

– Undgå irreversible skader som følge af ’usynlig’ fugt
– Forebyg mug, skimmelsvamp og skadelige bakterier
– Modvirk skadelig fugtabsorption i bøger, dokumenter og ”bløde” artefakter
– Stop korrosion og oxidation
– Oprethold et godt arbejdsklima


Få professionel hjælp og fuld kontrol over fugtniveauet

Har du mistanke om fugtproblemer, eller vil du bare gerne være sikker på, at dine fugtniveauer er optimale i forhold til jeres historiske værdier, så tag endelig fat i vores eksperter.

Dem kan du fange ved at sende en mail – [email protected] – eller ved at gribe telefonen. Nummeret finder du både i toppen af siden og lige her nedenfor.