Molliers diagram: Se forholdet mellem fugt og temperatur
Varm luft kan indeholde og ”bære” mere fugt, end kold luft. Derfor bør du altid holde et vågent øje med den ’relative luftfugtighed’ (RH) i dine rum. Den udtrykkes ved en procentdel af luftens maksimale bæreevne, og kan aflæses i dét, der hedder et ’Molliers diagram’.
Download dette blogindlæg som pdf.
Når man sætter varme på et koldt og fugtigt hus, så går der ikke længe, før huset føles varmt og tørt. Oplevelsen er bestemt korrekt; men tanken, at fugten nu er væk, er til gengæld helt forkert. Fugten er der stadig. Her taler man om en ’relativ luftfugtighed’.
Med dét, der hedder et ’Molliers diagram’, kan du let aflæse luftens relative fugtighed i et rum – den såkaldte RH-værdi (Relative Humidity). Når RH-værdien rammer 100%, kalder vi temperaturen for ’dugpunkttemperaturen’.
Den kan man afsløre ved gradvist at sænke temperaturen i et rum. I det øjeblik, der dannes kondens (for eksempel på metaloverflader), er den relative luftfugtighed 100% – så kan luften ikke bære mere fugt. Dét er luftens dugpunkttemperatur ved den givne luftfugtighed.
Hæver du temperaturen, forsvinder kondensen fra overfladerne. Men fugten er, som nævnt ovenfor, stadig i luften; og det er de potentielle problemer, fugten kan give dig, desværre også – også selv om du ikke længere føler eller kan se den.
Forstå luftens dugpunkt ved forskellige temperaturer
Du har kort fortalt brug for at kunne kontrollere den relative luftfugtighed og måske sænke den, uden hele tiden at skulle justere temperaturen op eller ned (for det kan være dyrt).
Atmosfærisk luft kan indeholde cirka 15 gram vand pr. 1000 gram luft ved 20°C. Sænker du temperaturen med bare 5 grader (til 15°C) kan luften nu kun bære mellem 10-11 gram vand.
Hvis du kender den øjeblikkelige fugtmængde i luften, kan du med dit Molliers Diagram ved hånden aflæse den relative luftfugtighed ved forskellige temperaturer. Har du omvendt en måler, der viser dig luftens relative fugtighed (RH), kan du hurtigt aflæse i diagrammet præcist hvor meget vand/fugt, luften indeholder ved den øjeblikkelige temperatur.
I filmen herunder er principperne i et Molliers diagram forklaret.
Mål fugten og hold øje med dugpunktet
I et stort lagerlokale kan der ’gemme sig’ adskillige liter vand. Du mærker det ikke, da rummet måske er 20°C og føles både varmt og tørt. Men fugten er der!
Fluktuerer din temperatur blot nogle grader, kan du derfor relativt hurtigt få problemer. Enten skjult, som mug og skimmelsvamp, eller synligt på emballage og på produkter. Begge dele er i sagens natur ikke godt.
Et hygrometer viser dig fugtindholdet i luften. Med det tal – typisk udtrykt i procent – er det let at finde frem til den temperatur, hvor fugten kan blive kritisk i netop dit lokale. Dugpunkttemperaturen!
Tjek dit hygrometer og prøv så at finde din øjeblikkelige dugpunkttemperatur i diagrammet.
Download dit eget Molliers diagram (PDF) og prøv selv.
Minimér problemet – fjern fugten i luften
Du bør altid overveje ikke kun at kontrollere og styre temperaturen i dine rum, men også den relative luftfugtighed. Gør du det rigtigt, kan der være penge at spare.
Hos Fugtkontrol har vi specialiseret os udstyr og løsninger, der kan måle, kontrollere og ikke mindst finjustere fugtmængden i dine rum. Ofte er det nemlig ikke nok bare at skrue op for varmen eller ventilere kraftigt, hvis du vil af med uønsket fugt. Slet ikke, hvis du ikke har styr på mængden af fugt i din luft som minimum.
Her kan adsorptionsteknologi være en mulighed. Har du brug for at vide mere om, hvad det er, så kig forbi siden, der slet og ret bare hedder ”Adsorptionsaffugting” her på Fugtkontrol.dk.
Du kan også tage fat i os og få en helt uforpligtende snak. Nummer og øvrige kontaktoplysninger finder du herunder.