Kend forskel på adsorptions- og kondensaffugtning

Dato: 04/12/2023

Kategorier: Viden og teknologi

At have fuld kontrol over fugtniveauet spiller en helt central rolle for stadig flere virksomheder. På tværs af fagområder og brancher strammes lovkrav, hygiejneregler og miljøbestemmelser kontinuerligt, og det får mange virksomheder og organisationer til at tænke i nye baner. Udviklingen har skubbet på den teknologiske udvikling, hvor særligt to typer løsninger har skilt sig ud.

Download dette blogindlæg som pdf.

Fra vandværker og fødevarebranchen til medicinalindustrien, fra kontormiljøer til museer og arkiver med uerstattelige historiske artefakter. Fugt og ikke mindst kontrol med fugt spiller en stadig større rolle for en række virksomheder og organisationer. De mærker alle, at kravene til sikkerhed og sundhed skærpes, og her udgør uønsket fugt en fare for begge dele.

For at imødekomme kravene forsøger mange sig med forskellige løsninger. Disse er imidlertid ikke altid effektive, billige eller miljørigtige. Typisk forsøges der med øget ventilation og opvarmning. Men helt fundamentalt handler det om at fjerne fugten fra luften, og så er ventilation eller opvarmning en dyr løsning.

To løsninger til forskellige behov

Inden for moderne professionel affugtning arbejder man i dag med to typer løsninger. Den ene kaldes for kondensaffugtning (eller kølemiddelbaseret affugtning), mens den anden kaldes adsorptionsaffugtning.

Kondensaffugtning fungerer lidt simpelt sagt ved at køle luften ned og derved ”tvinge” den til at slippe fugten. Kold luft kan nemlig indeholde mindre fugt/vand, end varm luft.

Adsorptionsaffugtning er en løsning, som fungerer ved at binde (adsorbere) fugten i en rotor og slippe den igen ved at føre den med en luftstrøm ud af bygningen. Dette har en række store fordele såsom lavt energiforbrug, nem vedligeholdelse og teknologien kan fungere i næsten alle miljøer – fra meget lave minusgrader til store plusgrader.

Hos Fugtkontrol ApS arbejder vi med begge løsninger.

Støjsvag kondensaffugtning ved stuetemperatur

Skal man affugte luft i for eksempel kontorbygninger, hvor temperaturen ligger nogenlunde konstant omkring stuetemperatur, kan kondensaffugtning være en løsning.

Kondensaffugtning fungerer på den måde, at luften blive ført over en kølespole, som køler luften ned og derved sænker dugpunktet. Fugten kondenserer og bliver ved hjælp af en kondensatorpumpe ledt væk. Luften i affugteren varmes derefter op igen og sendes tilbage i lokalet – nu med en betydelig lavere fugtighedsgrad.

Moderne kondensaffugtere kan typisk lede mellem 25 og 3.000 liter vand væk i døgnet. Teknologien har imidlertid den ulempe, at den kun fungerer, hvor luften er varm eller lun. Er omgivelserne koldere og mere ustabile, skal du have fat i en anden løsning.

Energioptimal adsorption til krævende miljøer

Arbejder man med fødevarer, medicinproduktion eller anden sensitiv teknik, er der reelt kun én rigtig vej frem. Den kaldes adsorption og fungerer på en helt anden måde, end kondensaffugtere.

I en adsorptionsaffugter ledes luften igennem en rotor med silica-gel, der fanger og binder fugten på overfladen. Her foretages ikke nedkøling eller opvarmning. Den tørrede luft sendes ind i bygningen, mens silica-gel ’en slipper fugten til returluften, som så sendes ud af bygningen, inden der opstår en egentlig kondensering.

Du kan læse mere om, hvad adsorption er, i indlægget: ”Adsorption og absorption – hvad er forskellen?”.


‘Hvordan fungerer adsorptionsaffugtning’ (Cotes ® 2023)

Lyt til eksperterne, inden du vælger løsning

Hvornår, du skal bruge den ene eller den anden løsning, vil ofte kræve en nærmere gennemgang af både dine bygninger, produktions-setup, flow i produktionen med mere.

Det er derfor en god ide at lade en ekspert gå dine faciliteter igennem sammen med dig, inden du investerer i løsninger, der måske ikke helt løser dine fugt udfordringer alligevel.

Hos Fugtkontrol ApS tager vi altid et møde og går det igennem med dig, inden vi rådgiver om den ene eller anden løsning. Vores rådgivere har indgående viden og solid erfaring inden for både af- og befugtning i en lang række forskellige brancher, og vi er bakket op at førende producenter af den nyeste teknologi. Så du er i trygge hænder.

Ræk derfor bare ud, hvis du har et fugtproblem. Så tager vi en uforpligtende samtale.

Send os en mail – [email protected] – eller ring på telefonen. Nummeret står her nedenfor.